Ciemny, gęsty dym z komina, nieprzyjemny duszący zapach oznacza, że ktoś w pobliżu pali w piecu odpadami i nas podtruwa. W wyniku spalania odpadów w paleniskach domowych powstaje dym, który nie tylko wydziela nieprzyjemny zapach ale także zanieczyszcza atmosferę.
W paleniskach domowych temperatura spalania mieści się w zakresie 200-500°C. Jest to zbyt niska temperatura, przy której spalanym odpadom towarzyszy emisja dużej ilości zanieczyszczeń do atmosfery. Należą do nich: dwutlenek siarki (SO2), tlenki azotu (NOx), tlenek węgla (CO), pyły, metale ciężkie (głównie Cd, Pb i Hg), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i inne związki chemiczne, które wpływają na uszkodzenie systemu odpornościowego oraz układu hormonalnego ludzi. Tak skażone powietrze atmosferyczne szkodzi ludzkiemu zdrowi i życiu oraz środowisku naturalnemu.
PAMIĘTAJ
PALĄC ODPADAMI W PIECU TRUJESZ NIE TYLKO SIEBIE ALE I SĄSIADÓW.
Pobierz: Tanie ogrzewanie nie musi śmierdzieć! (pdf)
Pobierz: Jak lepiej palić w piecu (pdf)